Tradycyjna wiejska sielanka

Niepowtarzalny urok polskiej wsi, jej krajobrazów, naturalnych bogactw którego jest źródłem do dziś, jej tradycji, rytmów, idea prostego i spokojnego życia stał się dla agroturystyki jej atutem. Rozwój technologiczny i przemysłowy wymusił też na rolnikach szukania innych źródeł dochodu niż hodowla zwierząt, uprawy czy sadownictwo. Stąd próby wykorzystania przestrzeni wiejskiej nie tylko w celu produkcji żywności, ale także w celach turystycznych, zważywszy na to, jak popularne jest spędzanie choćby latem weekendów poza miastem. Nie każdy jednak jest szczęśliwym właścicielem własnej działki, z myślą zatem między innymi o takich osobach łaknących wypoczynku blisko natury w ciszy i spokoju powstają gospodarstwa agroturystyczne. Umożliwiają spędzenie dowolnej ilości czasu na terenach swoich posiadłości w celach rekreacyjno – wypoczynkowych. Stosunkowo tanie i przyjazne kwatery, zapewnienie posiłków i innych atrakcji przyciąga w te zaciszne zakątki coraz większą rzeszę turystów, szczególnie tych zmęczonych wielkomiejskim stylem życia. Dary ziemi, czyste powietrze, brak hałasów, tłumów sprawia, że w naturalny sposób wypoczywamy na pozamiejskich terenach, a biorąc pod uwagę współcześnie towarzyszący naszemu życiu pośpiech i stres potrzeba wytchnienia w takich warunkach staje się koniecznością.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.