Warunki rozwoju agroturystyki

Polska ma ogromny potencjał do wykorzystania w zakresie agroturystyki. Wciąż jeszcze mamy tereny słabo zaludnione, pozbawione wysokiego uprzemysłowienia, a jednocześnie o ogromnych walorach krajobrazowych i kulturowych. Doby biznes to taki, który pozorne wady potrafi przekuć w sukces. Tak jest w przypadku agroturystyki. Niskiej klasy ziemia, brak przemysłu może stać się zaletą, jeśli potrafimy to wykorzystać. Wiele osób pragnie spokoju i oderwania się od codzienności. Kusi go to co nieznane. Wyjeżdżając na wypoczynek potrzebuje ciszy, ciekawych tras spacerowych, możliwości skosztowania dobrej kuchni. Ponadto w wielu śródmiejskich kręgach panuje moda na ekologie i życie w rytmie natury. Wiele osób na wsi potrafiło to wykorzystać tworząc gospodarstwa agroturystyczne. Turyści mają jednak określone wymagania i potrzebują podstawowych standardów. Trzeba im to zapewnić. Dziś pokoje z łazienką, dostęp do wszelkich mediów to podstawa. Owszem goście z miasta chcą poznawać życie na wsi, a nawet włączać się w wypełnianie pewnych obowiązków, traktując to jako oderwanie się od stylu życia miejskiego, ale mają też określone potrzeby. Pragną wypoczywać w dobrych warunkach, mieć możliwość skorzystania z walorów turystycznych danego regionu, a także jeść żywność zdrową i ekologiczną. Współczesne gospodarstwa agroturystyczne są lokowane w ciekawych punktach, w wyremontowanych siedliskach. Z reguły są otoczone dużym bezpiecznym terenem, na którym są przygotowane specjalne place zabaw dla dzieci, miejsca do wypoczynku, a także takie, gdzie można rozpalić ognisko albo grillować.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.